Εξώμβουργο

rsz 10tinos

Αφότου ερημώθηκε η περιοχή «Έξω από το Μπόργκο», δηλαδή το γνωστό σήμερα Εξώμβουργο, στην Τήνο, εγκατέλειψαν με τη σειρά τους και οι Ιησουίτες την περιοχή, για να μετεγκατασταθούν στο χωριό Λουτρά, ώστε να διευκολυνθούν οι ίδιοι στην ποιμαντική αποστολή τους.

Για κάποιες δεκαετίες, ο ναός που είχαν οικοδομήσει οι Ιησουίτες περί το 1720 στο Εξώμβουργο, και που ήταν αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη, παρέμεινε εγκαταλειμμένος.

Το Τάγμα Ιησουιτών έχει, μέσα στην πνευματική αποστολή του, μια ειδικότερη αποστολή: την διάδοση της ευλάβειας στην Ιερά Καρδία του Ιησού. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, λοιπόν, ο ναός επισκευάζεται και μετονομάζεται σε ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού.

 

Οι πόλεμοι -Βαλκανικοί, Α΄ Παγκόσμιος, Μικρασιατική καταστροφή- που ταλάνισαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αλλά και όλο το διάστημα του μεσοπολέμου, άφησαν και πάλι το ναό ερειπωμένο.

Ο νέος ιησουίτης ιερομόναχος, πατήρ Δομήνικος Βουτσίνος, που έφθασε στην Τήνο στα τέλη του 1940, βρήκε το ναό σε πλήρη εγκατάλειψη.

rsz exombourgo

Καθώς, όμως, οι πιστοί εξακολουθούσαν να επισκέπτονται το ναό, ο π. Βουτσίνος τους προέτρεψε να τον φροντίσουν. Έτσι, τον Ιούλιο του 1951, σε επίσημη πανελλαδική τελετή, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του πλήρως επισκευασμένου ναού της Ιεράς Καρδίας του Ιησού.

 

 

rsz mnimeio

Στο μέσον του προαύλιου χώρου, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Χριστού, το Μνημείο που υψώθηκε καταγράφει όλους τους Έλληνες καθολικούς χριστιανούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών από το 1912 έως το 1950.

Από τότε, ο χώρος θεωρείται σημείο προσκυνήματος, στο οποίο προσέρχονται πιστοί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα, ιδιαίτερα, που είναι για τους καθολικούς η καθιερωμένη ημέρα ευλάβειας προς την Ιερά Καρδία του Χριστού, οι πιστοί προσέρχονται στο ναό, ενώ τη δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου, τελείται και το μεγάλο πανηγύρι του ναού.

Διαβάστε επίσης...