Ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας στην Κοινότητα Ιησουιτών

Τον Πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας είχε την τιμή να υποδεχθεί η Κοινότητα Ιησουιτών της Αθήνας, την Τετάρτη 14 Μαρτίου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, από την Τρίτη 13 έως και την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Θήβα, ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, κ. Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, επισκέφθηκε το Ημερήσιο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του ελληνικού βραχίονα της διεθνούς Υπηρεσίας των Ιησουιτών για τους Πρόσφυγες (Jesuit Refugee Service – Ελλάδα), έργο του Τάγματος Ιησουιτών στην Ελλάδα, που υλοποιεί την γενικότερη αποστολή του Τάγματος για Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Σκοπός της επίσκεψης του κ. Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στις εγκαταστάσεις της Κοινότητας Ιησουιτών ήταν να συναντήσει την ομάδα εθελοντών της καθολικής ΜΚΟ JRS-Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, και Πορτογάλοι εθελοντές της πλατφόρμας PAR, ενός συλλογικού φορέα της κοινωνίας των πολιτών της Πορτογαλίας για την υποστήριξη των προσφύγων στις παρούσες συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Από τους πορτογάλους εθελοντές της PAR, οι τέσσερις προσφέρουν μόνιμα βοήθεια στους καταυλισμούς προσφύγων του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, και τρεις στο χώρο φιλοξενίας του JRS-Ελλάδα, παρέχοντας ανεπίσημη εκπαίδευση στα παιδιά των προσφύγων από το 2016.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας μεγάλης συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου στη Λισαβόνα, με 55 Πορτογάλους εθελοντές – φοιτητές και νέους επαγγελματίες – καθώς και με τον ιδρυτή της PAR, κ. Rui Marqués, τον Διευθυντή του JRS-Ελλάδα, π. Maurice Joyeux τ.Ι. και την κ. Cécile Deleplanque, νομικού και εθελόντριας στο JRS-Ελλάδα, συνάντηση στην οποία και παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας.

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος προσεκλήθη στο JRS-Ελλάδα, κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τον πρέσβη της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί την ομάδα εθελοντών της PAR που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Κατά την είσοδό του στην Αίθουσα Συσκέψεων των εγκαταστάσεων, ο κ. Ντε Σόουζα αγκάλιασε τους Πορτογάλους εθελοντές και φόρεσε το γιλέκο της πορτογαλικής εθελοντικής οργάνωσης, θέλοντας να γίνει, έστω και συμβολικά, ένα μαζί τους και με την αποστολή που έχουν αναλάβει στο πλευρό των προσφύγων. Πλαισιωμένος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, κ. Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, και από βουλευτές του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου από πέντε ηγετικά κόμματα, και παρουσία διαπιστευμένων δημοσιογράφων πορτογαλικών μέσων ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας δέχθηκε το καλωσόρισμα του Διευθυντή του JRS-Ελλάδα, π. Maurice Joyeux τ.Ι.

Στον χαιρετισμό του προς τον Πρόεδρο, ο π. Joyeux ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε για την ενθάρρυνση που δίνετε στην ανατολική Ευρώπη, όχι μόνο για τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας, όπως και με το JRS Europe – ξέρετε πως βρισκόμαστε σε 20 χώρες παγκοσμίως, σε μια προσπάθεια να είμαστε παρόντες στα προβλήματα αυτά και να ανακουφίσουμε από τα βάσανα τόσους ανθρώπους που έρχονται από το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, καθώς και άλλες χώρες – αλλά και για την ανάπτυξη φιλιών και συμμαχιών. Γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί επάνω στη φιλία και σε σχέσεις ποιότητας, καθώς και στην κοινή εργασία μας στον τομέα αυτό. Αλλά Ευρώπη είναι επίσης η ικανότητα να ζούμε μαζί, να εκτιμάμε τον εαυτό μας και να είμαστε ανοιχτοί προς τους άλλους. Η κοινή εμπειρία που έχουμε με τους εθελοντές συμπατριώτες σας είναι ότι μαζί συναντάμε ανθρώπους, πηγαίνουμε προς αυτούς, και είναι συναντήσεις ποιότητος, γιατί δεν σκεπτόμαστε ότι οι πρόσφυγες είναι εχθροί της χώρας μας. Και οι Εκκλησίες, στους κόλπους των οποίων εργαζόμαστε, όχι μόνο η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, αλλά και η Ορθόδοξη, όπως και όλοι οι χριστιανοί ιδιαιτέρως, έχουμε μια δεύτερη ευθύνη στο πεδίο αυτό».

Οι εθελοντές της πλατφόρμας PAR μίλησαν για την αποστολή, το έργο τους, τις εμπειρίες της εθελοντικής εργασίας τους, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις αγκυλώσεις των πολιτικών για τη μετανάστευση, την ανθρώπινη πλευρά της δουλειάς τους καθώς περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας δίπλα σε ανθρώπινες ζωές που διηγούνται τραγικές ιστορίες ξεριζωμού, τις ελπίδες τους για το μέλλον και την πίστη τους σε μια Ευρώπη των ηθικών αξιών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία ή την χώρα προέλευσής του.

Ο προϊστάμενος των Ιησουιτών, π. Pierre Salembier, στον δικό του χαιρετισμό προς τον Πορτογάλο Πρόεδρο, τόνισε: «Η εμπειρία της υποδοχής προσφύγων στην κοινότητά μας, είναι διπλή: μας φέρνει σε επαφή με μια δραματική κατάσταση, με ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, αλλά παράλληλα, μας φέρνει σε επαφή με τη δροσιά των εθελοντών, των νέων αυτών ανθρώπων, που θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία των προσφύγων, και τους οποίους θαυμάζουμε. Αισθανόμαστε ευγνώμονες προς την Πορτογαλία για τους εθελοντές σας που προσφέρουν την εργασία τους. Μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές που έρχονται από διάφορες χώρες, νομίζω ότι φέρνουν μια μεγάλη ελπίδα για την Ευρώπη, και αυτό μας δίνει πίστη για το μέλλον της ηπείρου».

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας , υπογραμμίζοντας την τραγικότητα του να τίθεται η ζωή του ανθρώπου σε μια αναμονή χωρίς τέλος, επειδή προσκρούει στο τέρας της γραφειοκρατίας, είπε προς τους Πορτογάλους εθελοντές: «Από εσάς εξαρτάται να πιστέψετε ότι υπάρχει μέλλον για τους ανθρώπους αυτούς που ζουν σε εκκρεμότητα και αναμονή της συνέχισης της ζωής τους. Από εσάς εξαρτάται να προσπαθήσετε ν’ αποφύγετε την απελπισία. Γιατί η απελπισία είναι το αντίθετο της ελπίδας. Πιστεύω ότι όλοι εσείς, οι εθελοντές, συμφωνείτε σ’ αυτό: Αν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει την πρόκληση του προσφυγικού, τότε δεν είναι πλέον Ευρώπη. Και είναι καλό που βρίσκεστε στην Ελλάδα, γιατί συχνά μιλάμε επίσης για τις ελληνικές ρίζες της Ευρώπης. Η Ευρώπη χτίστηκε πάνω σε αξίες: το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη. Και πολλοί, εθνικιστές και λαϊκιστές άνθρωποι και πολιτικοί λένε το αντίθετο. Είναι ψέμα. Η Ευρώπη χωρίς τις αξίες της δεν είναι η Ευρώπη μας, δεν είναι Ευρώπη. Η αληθινή Ευρώπη είναι η δική σας Ευρώπη, η δική μας Ευρώπη. Ακόμη πιστεύω στις αξίες της Ευρώπης και πάντα θα πιστεύω σε αυτές. Αυτή είναι η Ευρώπη μας, και λέω σε όσους έρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης, ότι ο αγώνας που δίνεται είναι για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ειρήνη».

Τον Πρόεδρο υποδέχθηκαν, κατόπιν, οι πρόσφυγες στο χώρο όπου ζουν καθημερινά. Στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης του προς τους πρόσφυγες, ο κ. Ντε Σόουζα φίλησε φιλοξενούμενους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Κρατώντας στην αγκαλιά του ένα μωρό, τους είπε: «Όταν σκέφτεστε τα παιδιά σας, πρέπει να σκέφτεστε το μέλλον σας και το μέλλον τους. Εσείς χτίζετε αυτό το μέλλον. Έχετε υποφέρει πολύ. Είστε μακριά από την πατρίδα σας, έχετε διανύσει τεράστιες αποστάσεις περιμένοντας για τη νέα ζωή που ελπίζετε να έχετε. Όποτε αισθάνεστε την απουσία της ελπίδας, να σκέφτεστε τα μικρά σας. Το μωρό που κρατώ είναι χαρούμενο, γιατί ξέρει ότι θα ζήσει μια ζωή πιο ευτυχισμένη από την τωρινή. Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ, και ξέρετε πως θα σας υποστηρίζουμε πάντοτε». Οι πρόσφυγες, ως δώρο, του προσέφεραν φαγητό από τις χώρες καταγωγής τους, που ετοίμασαν οι ίδιοι.

Το γεγονός της επίσκεψης του Πορτογάλου Προέδρου, κ. Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ως αρχηγού κράτους στο Κέντρο Ημερήσιας Φιλοξενίας του JRS-Ελλάδα, αποτελεί φόρο τιμής προς τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας προσφέροντας την πολύτιμη φιλοξενία της στους πρόσφυγες, όσο και προς τις ευρωπαϊκές χώρες που βοηθούν την Ελλάδα. Αποτελεί φόρο τιμής προς τους χριστιανούς και όσους φίλους και συνεργάτες βοηθούν ενεργά στο έργο και την αποστολή του JRS-Ελλάδα, αλλά και φόρο τιμής προς τον κάθε πρόσφυγα, για την αξιοπρέπειά του και το θάρρος του. Ας μην ξεχνάμε ότι και η δική μας αξιοπρέπεια, ως πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνάει πρώτα μέσα από τη δική τους. Προσδοκία του JRS-Ελλάδα μετά από τη σημαντική αυτή επίσκεψη είναι η ενθάρρυνση και η ανάπτυξη, ο αγώνας κατά του λαϊκισμού και του εθνικισμού που αυξάνονται στην Ευρώπη, ο αποκλεισμός των ξενοφοβικών συμπεριφορών και συζητήσεων στη χώρα μας, όπως και παντού, και η ενεργός καταπολέμηση του φόβου, της άγνοιας και της αδιαφορίας.

Ειρήνη Κουτελάκη

*Ολόκληρο το video της επίσκεψης του Προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, θα βρείτε εδώ και την επίσκεψη στους πρόσφυγες του Ημερήσιου Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων του JRS-Ελλάδα, εδώ.

*Για μια καλύτερη κατανόηση της αποστολής της ΜΚΟ JRS-ΕΛΛΑΔΑ: εδώ και εδώ

-Για το έργο του JRS-Ελλάδα: αναλυτικά στο τεύχος αρ. 1103 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017) του περιοδικού «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που εκδίδει το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών της Κοινότητας Ιησουιτών.

-Η σελίδα του JRS-Ελλάδα στο Facebook: https://www.facebook.com/jrsgreece/

*Πληροφορίες για την Πλατφόρμα PAR για τους πρόσφυγες στην Πορτογαλία: www.refugiados.pt

Διαβάστε επίσης...