Τεύχος 1078

Ο θεσμός της οικογένειας είναι εκείνος που πλήττεται άμεσα και έμμεσα από τα αποτελέσματα της εφαρμογής κάθε είδους πολιτικής. Τις  τελευταίες δεκαετίες, οι συνέπειες από τον ανταγωνισμό στο χώρο εργασίας, την πολύωρη απουσία των εργαζόμενων γονέων από το σπίτι, τις απαιτήσεις της δουλειάς, έγιναν αισθητές και είναι, σε γενικές γραμμές, γνωστές.  Σήμερα, μέσα σ’ ένα κλίμα επίμονης οικονομικής κρίσης, η οικογένεια και πάλι βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς δέχεται πιέσεις από κάθε πλευρά, για διαφορετικούς, όμως, λόγους. η οικονομική στενότητα έχει χτυπήσει την πόρτα στη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών. Υπάρχουν οικογένειες που αναγκάζονται να μειώσουν τα έξοδά τους, ακόμη και για πολύ βασικά αγαθά. Στις χειρότερες περιπτώσεις, στο ίδιο σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένας ή και περισσότεροι άνεργοι. Υπάρχουν, ακόμη, οικογένειες που αναγκάζονται να υποστηρίζονται οικονομικά από τη σύνταξη των γονέων τους και προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά, αποφασίζουν να ζήσουν όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη.

Όπως είναι αυτονόητο, οι καταστάσεις που δημιουργούνται υπό συνθήκες πίεσης, και οι αποφάσεις που λαμβάνονται υπό τον  φόβο και την αγωνία για το αβέβαιο μέλλον, δημιουργούν πρόσθετες τριβές και κλίμα αποσταθεροποίησης στις οικογένειες. Οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι πολύ διαφορετικές απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει ως τώρα, όμως, ακόμη και μέσα σ’ αυτές τις δυσκολίες, οι οικογένειες μπορούν να βρουν τον τρόπο να χειριστούν τα πράγματα προς όφελός τους και να αναθεωρήσουν τον τρόπο που ζούσαν μέχρι πρότινος. Αν είμαστε ειλικρινείς, θα παραδεχτούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια γίναμε ατομικιστές. Η κρίση που βιώνουμε στην προσωπική μας ζωή μπορεί να γίνει τώρα μια ευκαιρία για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα μέσα στα σπίτια μας και να γίνει η οικογένειά μας εστία θετικής σκέψης και συμπεριφοράς. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αντί να μας διχάζουν και να προκαλούν εντάσεις, μπορούν να γίνουν η αφορμή για μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνένωση, για περισσότερη αλληλοκατανόηση και μοίρασμα ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας. Όμως, όχι μόνο ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, αλλά ακόμη και ανάμεσα σε οικογένειες.

Όλη αυτή η αναστάτωση θα μπορούσε να φέρει και θετικά αποτελέσματα και να βοηθήσει στη βελτίωση των ανθρώπων. Εν συντομία, να φέρει και ηθική βελτίωση.

Ας ευχηθούμε τα Χριστούγεννα, που είναι κατεξοχήν περίοδος αγάπης , να επιστρέψουμε στις βασικές ανθρώπινες αρχές και αξίες, στην ανταπόκριση με ανθρωπιά προς τις ανάγκες των διπλανών μας…

Διαβάστε επίσης...