Τι περιλαμβάνει η Βιβλιοθήκη;

  Η Βιβλιοθήκη των Ιησουιτών στην Αθήνα δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Βιβλιοθηκών που υπήρχαν στις τρεις Μονές του Τάγματος στην Ελλάδα, δηλαδή στη Σύρο, στην Τήνο και στην Αθήνα, αλλά και με διάφορες δωρεές από το εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς επίσης και με αγορές βιβλίων που τακτικά γίνονται προκειμένου να συμπληρωθούν κενά και να ενημερωθεί.

Στη σημερινή της μορφή, η Βιβλιοθήκη διαθέτει περί τους 35.000 τόμους βιβλίων και άνω των 100 περιοδικών και Δελτίων ποικίλου περιεχομένου. Το ενδιαφέρον της, όμως, συγκεντρώνεται στην παρουσίαση της σκέψης της Καθολικής Εκκλησίας γύρω από διάφορους τομείς (θεολογία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, ιστορία, κλπ.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  vivliothiki3

Το υλικό της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει έργα στα ελληνικά, λατινικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά και γερμανικά, έργα τα οποία καλύπτουν ποικίλους θεματικούς τομείς, με σημαντικότερους τη Θεολογία, τη Φιλοσοφία, τη Φιλολογία, την Ιστορία, τη Λεξικογραφία και τη Νομική επιστήμη. Σημαντική είναι και η συλλογή λεξικών διαφόρων γλωσσών, εκδομένων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και ορισμένες δυσεύρετες εκδόσεις.

 Γενικότερα, ένα μεγάλο μέρος του υλικού της Βιβλιοθήκης είναι παλαιές, σπάνιες εκδόσεις, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα καθώς και άλλα, πιο πρόσφατα έργα, κάποια από τα οποία είναι το μοναδικό αντίτυπο που υπάρχει στον ελλαδικό χώρο. Τα βιβλία αυτά διατίθενται στους αναγνώστες μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι αναγνώστες μπορούν να προτείνουν την αγορά κάποιου βιβλίου, από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό. Η Διεύθυνση λαβαίνει υπόψη τις προτάσεις των αναγνωστών και τις πραγματοποιεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων, εφόσον είναι σύμφωνες με τους στόχους της Βιβλιοθήκης.

Διαβάστε επίσης...