Jesuits.gr

Η πνευματική πορεία του Αγίου Ιγνατίου

Από τη ματαιοδοξία στην φτώχεια

Μόλις ο Ιγνάτιος ανέρρωσε πλήρως από το σοβαρό τραύμα στο πόδι του, άφησε την πατρίδα του για να πάει σε προσκύνημα, αποφασισμένος να υπηρετήσει τον Χριστό και την Αειπάρθενο Μαρία. Μπροστά από το άγαλμα της Μαύρης Παναγίας, στο ναό της Μονσεράτ, ο προσκυνητής απαρνήθηκε τον προηγούμενο τρόπο που ζούσε, με όλες τις ματαιοδοξίες του, και αφιέρωσε τον εαυτό του στον καινούργιο Κύριό του. Από τη στιγμή εκείνη, έζησε με πολύ λιτό τρόπο, αποδεχόμενος την φτώχεια.

Από το μοναστήρι των Βενεδικτίνων στη Μονσερράτ, στις άγριες και υψηλές βουνοκορφές, ο προσκυνητής κατέβηκε στην φασαρία της γειτονικής πόλης Μανρέσα, και για δέκα μήνες ο Ιγνάτιος έμαθε να ερμηνεύει τον τρόπο με τον οποίο ο Θεός αντιμετωπίζει την ψυχή του κάθε ανθρώπου.

ignatius beggarΠρώτα τιμώρησε το σώμα του. Αντιδρώντας στην τάση προς τη ματαιοδοξία που είχε παλαιότερα, αντάλλαξε τα φίνα ρούχα του με τραχύ ύφασμα από τσουβάλι.

Δεν έκοψε ούτε τα μαλλιά του, ούτε τα νύχια του και δεν ασχολήθηκε καθόλου με την εμφάνισή του.

Ζητιάνευε καθημερινά το λιτό φαγητό του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ιγνάτιος υπέφερε από ενδοιασμούς: καθώς υπήρξε αμαρτωλός, δυσκολευόταν και αγωνιζόταν να πιστέψει ότι ο Κύριος τον είχε συγχωρήσει.

Μαθαίνοντας από την προσευχή

Αυτός ο τρόπος ζωής τον έφερε στα πρόθυρα της απελπισίας, καθώς βασανιζόταν από τις ενοχές. Όμως σταδιακά, άρχισε να βλέπει ότι αυτό ήταν το έργο του Πονηρού. Έτσι, σταμάτησε τις αυτοτιμωρητικές ασκήσεις του. Ανακάλυπτε ότι η αποδοχή του Κυρίου είναι ολοκληρωτική, η συγχώρηση του Κυρίου είναι δωρεάν, και ότι δεν εξαγοράζεται με την αυτοτιμωρία.

ignatius exercisesΚαθώς καθόταν μέσα στη σπηλιά, στις όχθες του ποταμού Cardoner, ο Ιγνάτιος προσευχόταν. Οι καρποί της περισυλλογής του έθεσαν τα θεμέλια για τις Πνευματικές Ασκήσεις του. Έπειτα, έθεσε σε εφαρμογή την προσωπική εμπειρία του, που κέρδισε με αγώνα, και προσπάθησε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να ερμηνεύσουν για τον εαυτό τους, τους τρόπους του Κυρίου.

Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους

Από τη Μανρέσα, ο προσκυνητής ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ. Υπομένοντας τους κινδύνους της εμπόλεμης Μεσογείου, ικέτευε καθ’ όλη την πορεία του προς τους Αγίους Τόπους. Εδώ πέρασε το χρόνο του περπατώντας, αφοσιωμένος, στα βήματα του Διδασκάλου.

Ignatius travels to Holy LandΘέλησε να παραμείνει στους Αγίους Τόπους για να μεταστρέψει τους Μουσουλμάνους, αλλά οι φρόνιμοι Φραγκισκανοί που φύλασσαν τους Αγίους Τόπους του έδωσαν την εντολή να φύγει. Το όνειρό του κατέρρευσε. Επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Ισπανία, προκειμένου να βρει τον Χριστό. Να βρει τον Χριστό, όχι με τη «ρομαντική» ιδέα ότι θα μπορέσει να μεταστρέψει τον κόσμο, ή ζώντας στον τόπο όπου έζησε και κήρυξε ο ίδιος ο Χριστός, αλλά στη χώρα του, μέσα στα τετριμμένα γεγονότα της καθημερινής ζωής…

Translate »