Jesuits.gr

Άγιος Ιγνάτιος Λογιόλα

Ο Iñigo Lopez de Oñaz y Loyola, γεννήθηκε το 1491 στο κάστρο της ισπανικής πόλης Λογιόλα. Ήταν γιος του γαιοκτήμονα της περιοχής. Σ’ αυτή τη βασκική επαρχία της Ισπανίας, ανατράφηκε στo εξοχικό σπίτι της συζύγου του σιδηρουργού, Maria de Garin, καθώς η μητέρα του πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του.
Ως υπηρέτης στην Αυλή του βασιλιά, πρώτα υπηρέτησε τον ταμία του Βασιλείου της Καστίλλης, έπειτα τον Δούκα της Najera. Μέχρι τα εικοσιέξι  χρόνια του, ο Ιγνάτιος ήταν, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του, ένας άνδρας παραδομένος στις ματαιότητες του κόσμου, και κυρίως ευχαριστιόμουν πολύ να ασχολούμαι με τις στρατιωτικές ασκήσεις, γιατί με κυρίευε η μάταιη φροντίδα της δόξας.

Ignatius of Loyola militantΣτο κυνήγι μιας τέτοιας δόξας, ο Ιγνάτιος κινητοποιήθηκε για να υπερασπίσει την πόλη της Παμπλόνα, στο όνομα του Βασιλιά της Ισπανίας, Φερδινάνδου, από μια επίθεση του γαλλικού στρατού.

Ο Διοικητής της πόλης είδε πως ήταν μάταιη η αντίσταση στις κατά πολύ ανώτερες γαλλικές δυνάμεις και συνέστησε να παραδοθεί. Όμως ο παράτολμος Ιγνάτιος,  συσπείρωσε γύρω του μερικούς άλλους άνδρες ώστε να προστατεύσουν το κάστρο της πόλης.

Την 20ή Μαΐου του 1521, κατά τη διάρκεια αυτής της απέλπιδος ενέργειας, ένας κανονιοβολισμός του γαλλικού στρατού τραυμάτισε και τα δύο πόδια του Ιγνατίου. Και εκείνος, και η Παμπλόνα, είχαν πέσει.

Όνειρα και διάκριση Αφότου η ζημιά στα πόδια του Ιγνατίου άρχισε να θεραπεύεται –αλλά όχι με τον σωστό τρόπο- ο ασθενής μεταφέρθηκε πάνω σ’ ένα φορείο στην γενέτειρά του, τη Λογιόλα. Επί οχτώ μήνες ο Ιγνάτιος κειτόταν στο κρεβάτι. Μετά από δική του επίμονη αίτηση, οι γιατροί έσπασαν το δεξί του πόδι κατ’ επανάληψη, ώστε να πριονιστεί το κόκκαλο που προεξείχε – γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε ένας σακατεμένος άνδρας να κερδίσει την καρδιά μιας ευγενούς κυρίας;  Η θεραπεία αυτή έφερε τον ασθενή κοντά στο θάνατο, αλλά η ίασή του άρχισε την ημέρα εορτής του αγίου Πέτρου.

ignatius on bedΚαθώς κειτόταν στο κρεβάτι, ο Ιγνάτιος ονειρευόταν τις ευγενείς πράξεις στις οποίες θα επιδιδόταν, τα κατορθώματα μεγάλης τόλμης, το ειδύλλιο με τη γυναίκα που θαύμαζε και ήθελε να κατακτήσει. Αυτή η ονειροπόληση έφερε, για λίγο καιρό, την ανακούφιση στον ασθενή που είχε αρχίσει να πλήττει. Σύντομα, όμως, τον άφησε με ένα αίσθημα κενού και απογοήτευσης. Τότε, άρχισε να ονειρεύεται ότι έκανε μεγάλα κατορθώματα για τον Θεό, μιμούμενος τους μεγάλους αγίους, όπως τον άγιο Φραγκίσκο και Δομίνικο, και ότι πήγαινε ξυπόλητος στην Ιερουσαλήμ. Αυτά τα όνειρα ενέπνευσαν τον Ιγνάτιο, αλλά, αντίθετα με τα ειδύλλια και τις κατακτήσεις που ονειρευόταν, του άφηναν το αίσθημα της ικανοποίησης και της χαράς. Σταδιακά, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η χαρά και η ικανοποίηση προέρχονταν ακολουθώντας τον Χριστό.

Επιστροφή σε μια ταραγμένη ήπειρο

st ignatius priestΜεγάλη επιθυμία του Ιγνατίου έγινε το να βοηθήσει τους άλλους να δουν τον Κύριο να ενεργεί στα καθημερινά γεγονότα της δικής τους ζωής. Συχνά, οι εκκλησιαστικές αρχές έβλεπαν με καχυποψία την εργασία του Ιγνατίου, καθώς παντού κρύβονταν αιρέσεις. Κι αυτό, επειδή η Ευρώπη εκείνη την εποχή βρισκόταν εν μέσω Μεταρρύθμισης.

Ο Ιγνάτιος ένιωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να λάβει την άδεια να διδάξει εντός Εκκλησίας, ήταν σπουδάζοντας φιλοσοφία και θεολογία, καθώς και με τη χειροτονία του σε ιερέα. Έτσι, ο προσκυνητής έγινε σπουδαστής. Στη Βαρκελώνη, σε ηλικία τριάντα τριών ετών, επέστρεψε στο σχολείο και σπούδασε Λατινικά, τη γλώσσα των πανεπιστημίων.

Σπουδές και υποψίες

ignatius studentΌταν είχε εμπεδώσει τα βασικά των Λατινικών, πήγε στο Πανεπιστήμιο της Αλκαλά για να σπουδάσει φιλοσοφία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εξακολούθησε να δίνει τις Πνευματικές Ασκήσεις. Όμως, ο Ιγνάτιος χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την Ισπανική Ιερά Εξέταση και το 1527 φυλακίστηκε, επειδή δίδασκε θρησκευτικά πριν από την ολοκλήρωση της απαιτούμενης εκπαίδευσης. Μόλις αποφυλακίστηκε, ο Ιγνάτιος, ως φοιτητής, έφυγε από την Ισπανία στην πιο ελεύθερη ατμόσφαιρα των Παρισίων και του Κολλεγίου Montaigu. Όμως, μόνο οι ακαδημαϊκές σπουδές δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τον Ιγνάτιο.

Συγκέντρωσε γύρω του άνδρες, στους οποίους μετέδωσε τον φλογερό ενθουσιασμό να υπηρετήσουν τον Κύριο και τους έδωσε τις Πνευματικές Ασκήσεις ενόσω συνέχιζε τις σπουδές του στη Φιλοσοφία, στο Πανεπιστήμιο.

Ignatius--foundation-of-Society2Προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του, περνούσε μια χρονική περίοδο κάθε χρόνο  στη Φλάνδρα, ζητιανεύοντας ελεημοσύνη και, το καλοκαίρι του 1530, έφυγε για το Λονδίνο.

Translate »