Jesuits.gr

Ποιοι είμαστε σήμερα

Πατέρας Pierre Salembier, Ηγούμενος

Γεννήθηκα στην πόλη Lille, στη βόρεια Γαλλία, το 1943. Εισήλθα στο Τάγμα το 1962. Αφού ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου ως ιησουίτης, χειροτονήθηκα ιερέας το 1974 και στάλθηκα στο κολλέγιο που διατηρούν οι Ιησουίτες στην πόλη Bordeaux, για να διδάξω Φιλοσοφία μέχρι το 1988. Την ίδια χρονιά, ανακηρύχθηκα Υποέπαρχος για την νοτιοανατολική περιοχή της Γαλλίας και αργότερα, από το 1994 ως το 2004, διετέλεσα εκπρόσωπος του Επάρχου για τα σχολικά ιδρύματα, με την αρμοδιότητα να συμμετάσχω, μέσα στα πλαίσια του Ιγνατιανού Παιδαγωγικού Κέντρου στο Παρίσι, στην κατάρτιση των δασκάλων και των εκπαιδευτικών στελεχών των σχολικών ιδρυμάτων των ιησουιτών στη Γαλλία. Από το 1998 ως το 2004, διετέλεσα πρόεδρος της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των κολλεγίων του Τάγματος και από το 2003 ως το 2009, εκπρόσωπος του Γενικού Ηγουμένου των ιησουιτών για την Παγκόσμια Ένωση αποφοίτων των κολλεγίων των ιησουιτών. Το 2004, στάλθηκα στην Τουλούζη ως ηγούμενος της κοινότητας της πόλης. Το 2007, έγινα ηγούμενος της κοινότητας της Bordeaux, και από το 2010, εφημέριος μιας ενορίας, στην ίδια πόλη, η οποία έχει ανατεθεί στο Τάγμα Ιησουιτών. Έφθασα στην Αθήνα την 1ηΟκτωβρίου 2015, ως ηγούμενος της κοινότητας Ελλάδας, η οποία αποτελεί τμήμα της Επαρχίας της Γαλλίας. Σ’ αυτή την περίοδο του ενός έτους, έχω δώσει προτεραιότητα στην εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας. Από την 1ηΣεπτεμβρίου 2016, αντικαθιστώ τον π.Maurice Joyeux ως εφημέριος της καθολικής γαλλόφωνης κοινότητας Αθήνας. Το αγαπημένο μου άθλημα, και παράλληλα μέσο μεταφοράς μου, το ποδήλατο!

Πατέρας Θεόδωρος Κοντίδης (νυν Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών)

Κατάγομαι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου τελείωσα το δημοτικό. Συνέχισα τις δευτεροβάθμιες σπουδές μου στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Αποφοίτησα το 1974, μέσα στην κρίση εκείνου του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, έκανα μια μεγάλη διαδρομή με σπουδές και μετακινήσεις σε διάφορες πόλεις, όπως τη Ρώμη, τη Λουβαίν, το Παρίσι. Στο τάγμα των Ιησουιτών εισήλθα το 1983. Τελείωσα την περίοδο του δοκιμίου στη Γαλλία και χειροτονήθηκα ιερέας στην Αθήνα, στην Εκκλησία της Ιεράς Καρδίας του Σωτήρος, το 1988. Από τότε εργάστηκα σε εκδόσεις, στην ενορία και στην ποιμαντική της νεότητας. Σήμερα εργάζομαι πάντα στο χώρο των εκδόσεων και ιδιαίτερα στο περιοδικό «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Στα πλαίσια του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών, που ιδρύσαμε για την έκδοση του περιοδικού και για την πραγματοποίηση άλλων θρησκευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, συνεργάζομαι στην διοργάνωση συνεδρίων και την έκδοση βιβλίων, γιατί θεωρώ εξαιρετικής σημασίας την επικοινωνία μέσω του γραπτού λόγου. Παράλληλα, είμαι υπεύθυνος για τις ποιμαντικές δραστηριότητες του πνευματικού κέντρου μας «Μανρέσα», ο οποίος λειτουργεί ως χώρος για σεμινάρια και συναντήσεις θρησκευτικού περιεχομένου. Εδώ και είκοσι χρόνια εργάζομαι στο πρόγραμμα προετοιμασίας των μελλονύμφων στο γάμο, ένα πρόγραμμα της αρχιεπισκοπής Αθηνών. Φροντίζω να είμαι πάντα παρών σε ορισμένες παλαιότερες δραστηριότητες, όπως τις συναντήσεις με τις κοινότητες «Πίστη και Φως», στις οποίες συμμετέχουν οικογένειες που έχουν παιδιά με νοητική υστέρηση, καθώς και οι φίλοι τους. Επίσης, βοηθώ ως ιερέας στις ποιμαντικές και κατηχητικές δραστηριότητες στην Ελληνογαλλική σχολή Jeanne D’ Arc, στον Πειραιά.

Αδελφός Γιώργος Μαραγκός (απεβίωσε)

Γεννήθηκα στη Σύρο, τον Ιούλιο του 1941. Ως φαντάρος υπηρέτησα από τον Ιανουάριο του 1962 και ολοκλήρωσα τη στρατιωτική θητεία μου τον Δεκέμβριο του 1963. Για να εισέλθω στο Τάγμα Ιησουιτών, πήγα στη Γαλλία, το Μάρτιο του 1964. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκα στο Ιεροσπουδαστήριο και στις Κοινότητες των Ιησουιτών της Σύρου και των Αθηνών. Για πολλά χρόνια προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως συντηρητής των κτιρίων της Μονής Αθήνας, του Κέντρου Νέων “Pedro Arrupe”, καθώς και του ξενώνα, που λειτούργησε σε προηγούμενες δεκαετίες, για τους φοιτητές. Συντηρώ τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής στην Αθήνα. Σήμερα, ασχολούμαι με τις οικονομικές υποθέσεις του Τάγματος στην Ελλάδα, προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως εθελοντής στο Κέντρο Νέων “Pedro Arrupe”, βοηθώντας παιδιά της Α΄ δημοτικού οικογενειών που ζουν στα όρια της φτώχειας, να μελετήσουν στα σχολικά μαθήματά τους και ίδρυσα μια μικρή χορωδία για παιδιά και εφήβους, που λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια.

Πατέρας Μιχάλης Ρούσσος

Γεννήθηκα στην Απάνω Χώρα της Σύρου το 1937. Αφού ολοκλήρωσα την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή μου στο δημοτικό σχολείο «Άγιος Γεώργιος» των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών, συνέχισα τις σπουδές μου στη Λεόντειο Σχολή της Αθήνας. Το 1954 έγινα δεκτός στο δοκίμιο του Τάγματος του Ιησού. Στη Νέα Σχολή Ανωτάτων Σπουδών Φιλοσοφίας των Ιησουιτών, ολοκλήρωσα τριετείς μελέτες παλαιάς και σύγχρονης φιλοσοφίας που οδήγησαν στην απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κλασική φιλολογία, ιστορία, αρχαιολογία, παιδαγωγικά, παράλληλα με μια κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα στην υπηρεσία της Καθολικής Νεολαίας της Αθήνας. Το τελευταίο στάδιο των σπουδών μου επί της θρησκειολογίας, της θεολογίας και της φιλοσοφίας της θρησκείας ολοκληρώθηκε στη γερμανόφωνη Ευρώπη. Το 1969 χειροτονήθηκα ιερομόναχος του Τάγματος του Ιησού στην Άνω Σύρο. Συμμετείχα, και συνεχίζω, σε πολλά Διεθνή Συνέδρια, διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική, θρησκευτική, επιστημονική και πολιτιστική μου δράση ως σήμερα. Υπήρξα, μεταξύ άλλων, Διευθυντής των περιοδικών «Αγγελιοφόρος» και «Σύγχρονα Βήματα», που εκδίδει το Τάγμα στην Ελλάδα, και επί 30 χρόνια Διευθυντής της Καθολικής Φοιτητικής Εστίας της Αθήνας. Επίσης, υπήρξα πνευματικός παραστάτης της Ένωσης καθολικών Φοιτητών Ελλάδας και της Κίνησης Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδας, και ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού Συλλόγου Ξενιτεμένων Απανωσυριανών «Ο Φερεκύδης». Σήμερα εξυπηρετώ την Καθολική Κοινότητα της Βοιωτίας και είμαι Γραμματέας της Επιτροπής της Εκκλησίας μας για την οικουμενική αλληλοπροσέγγιση όλων των Χριστιανών, εντός και εκτός Ελλάδος.

Πατέρας Γαβριήλ Μαραγκός (απεβίωσε)

Ως ιερέας, πιστεύω ότι το κύριο καθήκον μου σήμερα, και στις συνθήκες μέσα στις οποίες ζω, είναι να υπηρετήσω την Εκκλησία, ως εξομολόγος και πνευματικός καθοδηγητής. Αφιερώνω τον χρόνο που χρειάζεται στους ανθρώπους που έρχονται σ’ εμένα για μια προσωπική, πνευματική επαφή. Φροντίζω να έχουμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση, η οποία συχνά έχει ως αποτέλεσμα, για το άτομο που έχει ζητήσει τη συνάντηση μαζί μου στα πλαίσια της πνευματικής καθοδήγησης, την μυστηριακή συμφιλίωση ή και μια πιο ισορροπημένη διάκριση. Ως άνθρωπος αφιερωμένος στον Θεό, καλούμαι να διακονήσω την Κοινότητα Ιησουιτών Ελλάδας. Θεωρώ, όμως, ότι απέχω αρκετά από την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που προβλέπει παραδοσιακά το Τάγμα για την υπευθυνότητα αυτή, την οποία έχω αναλάβει. Εργάζομαι, επίσης, πολύ εντατικά στο Αρχείο του Τάγματος: ταξινομώ και καταλογογραφώ τα παλαιά έγγραφα του Τάγματος και, επί του παρόντος, με τις φωτογραφίες και τα γραπτά των αποβιωσάντων κατά την τελευταία τριακονταετία πατέρων Ιησουιτών, καθώς και ταSibsidia ad Historiam Societatis Jesu.

 Πατέρας Σεβαστιανός Φρέρης

Ιερατικές σπουδές Φιλοσοφίας και Θεολογίας. Πολλά χρόνια ασχολήθηκε με ποιμαντική εργασία ως εφημέριος ενορίας στην Αθήνα και στην Τήνο. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Γαλλική Φιλολογία). Βιβλιοθηκάριος της Ιεράς Μονής των Ιησουιτών στην Αθήνα. Ως Βιβλιοθηκάριος της Μονής συμμετείχε επανειλημμένα σε πανεπιστημιακά Σεμινάρια. Διετέλεσε για περισσότερο από μια δεκαπενταετία Διευθυντής του περιοδικού «Σύγχρονα Βήματα» (1980-1997), και Γενικός Γραμματέας του Μορφωτικού Κέντρου Εκδηλώσεων-Ομιλιών (Κ.Ε.Ο.) (1990-2000). Υπήρξε ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας και επανειλημμένα εκλεγμένο Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας. Υπηρέτησε στο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο και υπηρετεί ακόμη. Στην Τήνο, όπου υπηρέτησε (2000-2008), παράλληλα με τις ποιμαντικές εργασίες στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο, υπήρξε εκλεγμένος πρόεδρος του Συλλόγου «Νικόλαος Κόγκος – Φίλοι του Κέντρου Υγείας Τήνου και κατ’οίκον Νοσηλείας». Έχει συγγράψει βιβλιογραφικές μελέτες όπως π.χ. «Καθολικά θρησκευτικά βιβλία τυπωμένα στη Σύρο κατά  τον 19ο αιώνα» και άλλα. Έχει μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα διάφορα βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου. Σήμερα δραστηριοποιείται στα πλαίσια του «Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών» των Πατέρων Ιησουιτών, του οποίου είναι και ιδρυτικό Μέλος.

Πατέρας Πέτρος Χονγκ

Γεννήθηκα στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα, αλλά μεγάλωσα στην Αθήνα. Αφού υπηρέτησα την Ελλάδα ως φαντάρος, έγινα δεκτός στο δοκίμιο το Σεπτέμβριο του 2000, και χειροτονήθηκα το 2010. Η αποστολική εργασία μου, ως Ιησουίτης, αφορά κυρίως τα παιδιά, τους εφήβους και τους φοιτητές. Το 2011 ίδρυσα, με την ανεκτίμητη βοήθεια συνεργατών, το Κέντρο Νέων “Pedro Arrupe”, όπου βοηθάμε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να μελετήσουν τα μαθήματά τους, παρέχοντάς τους, παράλληλα, σίτιση, ένδυση, και κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη. Από το 2015 βοηθώ με διαφόρους τρόπους πρόσφυγες, καθώς συνεργάζομαι με την υπηρεσία των Ιησουιτών για τους πρόσφυγες, JRS-Ελλάδα. Εκτός από το εκπαιδευτικό έργο μου, δίνω τις πνευματικές ασκήσεις σε μοναχές και σε λαϊκούς.

Πατέρας Δημήτρης Δαλέζιος

Γεννήθηκα στις 12 Μαρτίου του 1936. Στη Γαλλία έλαβα τη βασική μόρφωση που λαμβάνει κάθε Ιησουίτης: Δοκίμιο και 2 έτη φιλολογικών σπουδών. Στη συνέχεια, διορίστηκα επιμελητής του διδασκαλείου που λειτουργούσε στην οδό Μιχαήλ Βόδα 28, για τους νέους που επρόκειτο να γίνουν Ιησουίτες, καθώς και επιμελητής του μικρού ιεροσπουδαστηρίου των Αθηνών, όπου φοιτούσαν οι νέοι που θα γίνονταν ιερείς ενοριών. Ακολούθησαν άλλα δύο έτη με σπουδές Φιλοσοφίας στην κεντρική Γαλλία και στη συνέχεια επιστροφή στην Ελλάδα, στη Μονή Αθήνας. Αργότερα, ξεκίνησα σπουδές στη Θεολογία, κοντά στο Τορίνο της Ιταλίας, τις οποίες ολοκλήρωσα στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο, στη Ρώμη, μετά από τρία χρόνια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και ύστερα από τρία χρόνια δοκιμίου, χειροτονήθηκα στη Σύρο, στις 22 Ιουλίου 1966. Το 1973 έδωσα τους επίσημους όρκους μου ως Ιησουίτης, στην Ποσειδωνία Σύρου, όπου και πάλι διορίστηκα επιμελητής του Ιεροσπουδαστηρίου της Σύρου. Διετέλεσα εφημέριος στο Βόλο για τρία χρόνια και, με την επιστροφή μου στην Αθήνα, για πολλά χρόνια εφημέριος της ενορίας της Καρδίας του Χριστού Σωτήρα, στην οδό Μιχαήλ Βόδα 28. Ως υπεύθυνος της «Αποστολής της Προσευχής» στην Ελλάδα, ταξίδεψα σε πολλές χώρες, καθώς πραγματοποιούνταν συναντήσεις των υπευθύνων για την «Αποστολή της Προσευχής» σε ευρωπαϊκό επίπεδο: στις συναντήσεις μας, προγραμματίζαμε τα θέματα της προσευχής για όλο το έτος, και στη συνέχεια, ο καθένας φρόντιζε να τα διαδώσει σε όσες περισσότερες ενορίες ήταν δυνατόν. Στην Ελλάδα, αυτό πραγματοποιείτο μέσω του περιοδικού που εξέδιδαν οι Ιησουίτες, τον «Αγγελιαφόρο», και με ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία απέστελλα σε ιερείς ενοριών οι οποίοι έδειχναν ενδιαφέρον. Πριν από λίγα χρόνια, αυτός ο συγκεκριμένος ρόλος μου σταμάτησε. Τα περισσότερα χρόνια, ο ρόλος μου ήταν εκείνος του εφημερίου, είτε στην ενορία της Καρδίας του Χριστού Σωτήρα, είτε στο Βόλο, είτε στην Τήνο, όπου από το 2010 μέχρι σήμερα, εξυπηρετώ τους καθολικούς πιστούς.

Translate »