Jesuits.gr

Τεύχος 1067

Ένα νέο χρόνο αρχίζουμε με φόβους, ανησυχίες, αλλά και με ελπίδες. Όλοι εμείς που συνεργαζόμαστε στην έκδοση αυτού του περιοδικού θέλουμε να ευχηθούμε στους αναγνώστες μας υγεία, αγάπη, οικογενειακή ενότητα και πρόοδο για τη νέα χρονιά, το 2011. Παρά τις δυσκολίες και τις στεναχώριες που μπορεί το νέο έτος να φέρει, ευχόμαστε να είναι και περίοδος όπου  θα μπουν οι βάσεις για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να συντελεστεί μια πρόοδος και συνέχεια.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε διεθνώς ένα βιβλίο με τον τίτλο «Φως του κόσμου», μια συζήτηση του δημοσιογράφου PeterSeewaldμε τον πάπα Βενέδικτο. Είναι μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Το βιβλίο έγινε αποδεκτό από το κοινό, εφόσον στην Ιταλία η πρώτη έκδοση των 60.000 αντιτύπων εξαντλήθηκε σε δυο-τρεις μέρες, ενώ κατά το ίδιο διάστημα, στη Γερμανία, πουλήθηκαν 180.000 αντίτυπα.

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης ο δημοσιογράφος ρωτάει τον πάπα για το κακό που υπάρχει στον κόσμο και την Εκκλησία, ιδιαίτερα για τη διαφθορά μέσα στην Εκκλησία, αλλά και για την κρίση του γάμου και της οικογένειας, και αναφέρει ότι ο μονογαμικός γάμος και η ενότητα της οικογένειας φαίνεται να εξαφανίζονται από την Ευρώπη και το δυτικό κόσμο. Υπενθυμίζει στον πάπα τα λόγια που εκείνος έλεγε τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2005, στο Κολοσσαίο. Πράγματι, τη Μεγάλη Παρασκευή του 2005 στην τελετή του Δρόμου του Σταυρού, που παραδοσιακά τελείται στο Κολοσσαίο της Ρώμης, πριν ακόμη εκλεγεί πάπας, ο επίσκοπος Ράτσιγκερ έλεγε: «Η Εκκλησία μοιάζει με βάρκα μέσα στην τρικυμία, που μπάζει νερά από όλες τις μεριές… Πόση βρωμιά υπάρχει στην Εκκλησία… ακόμη και σε αυτούς που, χάρη στην ιεροσύνη, θα έπρεπε να ανήκουν στο Θεό ολοκληρωτικά».

Στην απάντησή του, ο πάπας αναφέρεται στην κρίση και στο πώς αυτή σχετίζεται με την κάθαρση. Σε περίοδο κρίσης, τονίζει, πρέπει να γυρίσουμε στις βασικές μας αλήθειες, στις ζωτικές αξίες μας και μετά να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που μας απειλούν και να ξεκινήσουμε μια πορεία και πράξη κάθαρσης, ως άτομα και ως κοινότητα.

Την κάθε κρίση, λοιπόν, μπορούμε να τη δούμε σα μια δυνατότητα κάθαρσης που ξεκινά να χτίσει κάτι πιο στέρεο, εκεί όπου κάποιοι τοίχοι κατέρρευσαν. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να αρχίσουμε από τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, ευχόμαστε η κρίση να είναι ευκαιρία κάθαρσης και ανανέωσης.

Translate »