Jesuits.gr

Προσευχή

Ξεκινάμε από τον Ιγνάτιο Λογιόλα: ο Ιγνάτιος ήθελε να βιώσουμε την εμπειρία της φιλίας και της προσωπικής σχέσης με τον Θεό. Αυτή είναι η ουσία της ιγνατιανής προσευχής.

Κατά τα έτη 1522 – 1524, ο Ιγνάτιος συνέταξε τις Πνευματικές Ασκήσεις. Είναι μια συλλογή διαλογισμών και προσευχών, οι οποίες αποσκοπούσαν, με την καθοδήγηση ενός πνευματικού, στην αναγνώριση της παρουσίας του Ιησού στη ζωή των ανθρώπων, στην ενδυνάμωση της πίστης και την προσωπική δέσμευση του ανθρώπου στο έργο του Θεού. Η διάκριση, μια κεντρική έννοια στην ιγνατιανή πνευματικότητα, δηλώνει ακριβώς αυτή την αναγνώριση, εκ μέρους του προσευχόμενου, του θελήματος του Θεού για εκείνον. Δηλαδή, μέσω των Πνευματικών Ασκήσεων, οι άνθρωποι οδηγούνται στην καλύτερη γνωριμία τους με τον Θεό, βοηθώντας τους να λαμβάνουν αποφάσεις σύμφωνες με το θέλημα του Κυρίου.

Οι Πνευματικές Ασκήσεις είναι η πηγή της ιγνατιανής προσευχής. Αυτό το μικρό βιβλίο είναι ένας οδηγός προσευχής με τη μεγαλύτερη επιρροή από όσα γράφτηκαν ποτέ.

«Όπως ο περίπατος, η πεζοπορία και το τρέξιμο είναι σωματικές ασκήσεις, έτσι ονομάζουμε πνευματικές ασκήσεις κάθε τρόπο για να προετοιμάζει και να έχει κανείς έτοιμη την ψυχή να ξεριζώσει από μέσα της κάθε άτακτη προσκόλληση, και έπειτα, αφού απαλλαγεί από αυτές, να αναζητήσει και να βρει την θεία βούληση στην αναδιοργάνωση της ζωής του, για τη σωτηρία της ψυχής».  Πνευματικές Ασκήσεις #1

Την ώρα που προσεύχομαι σύμφωνα με τον τρόπο του Αγίου Ιγνατίου:

  • Δείχνω ευλάβεια στον τρόπο που ξεκινώ.
  • Διαλέγω μια σωματική στάση που με κάνει να νιώθω άνετα.
  • Μιλάω προσωπικά στον Θεό, όπως μιλάω σ’ έναν φίλο μου, ρωτώντας Τον πώς με βλέπει τώρα.
  • Χρησιμοποιώ τη φαντασία μου για να εισέλθω στα μυστήρια της ζωής του Χριστού.

arrupe pedro kneelingatprayer 0Το πρώτο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ιγνατιανής προσευχής είναι το γεγονός ότι είναι πρακτική. Είναι ένας τρόπος προσευχής που εστιάζεται στο να συναντά κανείς τον Θεό στην καθημερινή ζωή του. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο δάσκαλός μας στην καθημερινή προσευχή μας. Ο άγιος Ιγνάτιος είναι βοηθός μας σε αυτό: παρατήρησε τι συνέβαινε στη δική του ζωή και στη ζωή άλλων ανθρώπων. Προσεγγίζω τον Κύριο με ευλάβεια, αναγνωρίζοντας την δόξα Του. Ο Κύριος είναι ο δημιουργός όλων όσων υπάρχουν. Έτσι, έρχομαι μπροστά Του με δέος και ευγνωμοσύνη.

Το δεύτερο διακριτό χαρακτηριστικό της ιγνατιανής προσευχής είναι ότι ο Θεός είναι μεγάλος, αλλά είναι επίσης πολύ κοντά μας. Μπορεί να βρεθεί μέσα στην καθημερινότητά μας. Η προσευχή εκφράζει μια συνειδητή σχέση με τον Θεό. Περνάμε χρόνο με τους φίλους μας εξαιτίας της αμοιβαίας αγάπης και του ενδιαφέροντός μας. Κατά τον ίδιο τρόπο, περνάμε χρόνο προσευχόμενοι, επειδή αγαπάμε τον Θεό και θέλουμε να είμαστε μαζί του επειδή μας αγαπάει ολοκληρωτικά.

Η χρήση της φαντασίας είναι το τρίτο χαρακτηριστικό της ιγνατιανής προσευχής. Η μνήμη μας είναι ένας αποθηκευτικός χώρος πλούσιων εικόνων και αναμνήσεων. Η προσευχή που χρησιμοποιεί τη φαντασία, ξεκλειδώνει αυτό τον αποθηκευτικό χώρο ώστε να δημιουργήσει μια βαθύτερη προσωπική σχέση με τον Χριστό.

22814ignatianprayer-retinaΠώς το κάνουμε αυτό;

Παίρνοντας γνωστές σκηνές από το Ευαγγέλιο και τοποθετώντας τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτές. Για παράδειγμα, καθώς ο Χριστός δίνει τροφή στους 5.000, βρίσκεσαι κι εσύ μέσα στο πλήθος.

Τι βλέπεις; Τι ακούς; Τι νιώθεις; Πώς συμπεριφέρεται ο Χριστός;  Παίρνεις όλες τις λεπτομέρειες και χρησιμοποιείς την φαντασία σου.

Η προσευχή με χρήση της φαντασίας είναι πολύ βοηθητική, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος να προσεγγίσουμε τον Θεό. Ο άγιος Ιγνάτιος είχε πει «κράτα τον Θεό πάντα σε πρώτο πλάνο». Η αυθεντική προσευχή είναι μια συνάντηση με τον Θεό, που περιμένει να μας συναντήσει. Δεν μπορούμε να την ελέγξουμε. Καθώς είναι μια πραγματική σχέση, θα πρέπει να ζητάμε αυτό που θέλουμε. Ο Ιγνάτιος πίστευε ότι οι βαθύτερες επιθυμίες μας μάς οδηγούν πάντα στον Θεό. Μέσα σ’ αυτές, ο Θεός μας αποκαλύπτει τι είναι καλύτερο για εμάς. Η πραγματική προσευχή, έλεγε ο Ιγνάτιος, είναι το να βρίσκουμε τον Θεό σε όλα τα πράγματα, κρατώντας τον πάντα στην προοπτική μας. Αυτό που θέλει για μας ο Θεός, είναι πάντα το καλύτερο.

prayer-google-150429Ο καθένας μπορεί να προσευχηθεί και να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέθοδο, αρκεί να τον βοηθάει να συναντήσει τον πραγματικό Θεό. Η ιγνατιανή προσευχή είναι μια αυξανόμενη επίγνωση της παρουσίας του Θεού στον κόσμο μας και στην καθημερινότητά μας.

Ένας τρόπος να διακρίνουμε την παρουσία του Θεού στην καθημερινότητά μας είναι να κάνουμε την καθημερινή εξέταση συνειδήσεως. Με την εξέταση της συνείδησης μπορούμε να ανιχνεύσουμε την ενέργεια του Θεού στην καθημερινότητά μας και να διακρίνουμε πώς μας οδηγεί ο Κύριος. Ο Ιγνάτιος ενδιαφερόταν περισσότερο για τους καρπούς της προσευχής παρά για τις μεθόδους και το χρόνο που περνάει κανείς προσευχόμενος. Ρωτούσε: «Τι συμβαίνει, ως αποτέλεσμα της προσευχής σου, τώρα;».

exercisesΣτο τέλος των Πνευματικών Ασκήσεων έγραψε ότι ο στόχος μας είναι να αγαπάμε και να υπηρετούμε σε όλα. Αν αυτή η επιθυμία μεγαλώνει μέσα μας, τότε η προσευχή μας πηγαίνει καλά. Η επιθυμία είναι πολύ σημαντική. Το κεντρικό ερώτημα είναι: τι θέλω πραγματικά; Καθώς εξελισσόμαστε στην προσευχή, θα θέλουμε εκείνο που θέλει και ο Θεός: να αγαπάμε και να υπηρετούμε. Μπορούμε να βρούμε το θέλημα του Θεού σε όλες τις περιστάσεις: στη χαρά και τη λύπη, σε καιρό εργασίας ή ανάπαυσης. Πρέπει να βρίσκουμε τον Θεό όχι μόνο στην ησυχία, αλλά και μέσα στην πολυάσχολη ζωή μας…

Translate »