Jesuits.gr

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη των Ιησουιτών στην Αθήνα δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Βιβλιοθηκών που υπήρχαν στις τρεις Μονές του Τάγματος στην Ελλάδα, δηλαδή στη Σύρο, στην Τήνο και στην Αθήνα, αλλά και με διάφορες δωρεές από το εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς επίσης και με αγορές βιβλίων που τακτικά γίνονται προκειμένου να συμπληρωθούν κενά και να ενημερωθεί.

Στη σημερινή της μορφή, η Βιβλιοθήκη διαθέτει περί τους 35.000 τόμους βιβλίων και άνω των 100 περιοδικών και Δελτίων ποικίλου περιεχομένου.

Το ενδιαφέρον της, όμως, συγκεντρώνεται στην παρουσίαση της σκέψης της Καθολικής Εκκλησίας γύρω από διάφορους τομείς (θεολογία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, ιστορία, κλπ.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

vivliothiki3

Το υλικό της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει έργα στα ελληνικά, λατινικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά και γερμανικά, έργα τα οποία καλύπτουν ποικίλους θεματικούς τομείς, με σημαντικότερους τη Θεολογία, τη Φιλοσοφία, τη Φιλολογία, την Ιστορία, τη Λεξικογραφία και τη Νομική επιστήμη.

Σημαντική είναι και η συλλογή λεξικών διαφόρων γλωσσών, εκδομένων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και ορισμένες δυσεύρετες εκδόσεις.

Γενικότερα, ένα μεγάλο μέρος του υλικού της Βιβλιοθήκης είναι παλαιές, σπάνιες εκδόσεις, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα καθώς και άλλα, πιο πρόσφατα έργα, κάποια από τα οποία είναι το μοναδικό αντίτυπο που υπάρχει στον ελλαδικό χώρο.

Τα βιβλία αυτά διατίθενται στους αναγνώστες μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι αναγνώστες μπορούν να προτείνουν την αγορά κάποιου βιβλίου, από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό.

Η Διεύθυνση λαβαίνει υπόψη τις προτάσεις των αναγνωστών και τις πραγματοποιεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων, εφόσον είναι σύμφωνες με τους στόχους της Βιβλιοθήκης.

Τι υπηρεσίες προσφέρει η Βιβλιοθήκη του Τάγματος;

Η Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί από το 1970 υπό την ευθύνη του π. Σεβαστιανού Φρέρη, είναι ανοιχτή στο κοινό, διαθέτοντας το υλικό και τις υπηρεσίες της σε ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές και, γενικά, οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τις συλλογές της.

Ενδεικτικό του έργου που παρέχει είναι το τακτικό σεμινάριο λατινικών σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής, το οποίο διεξήχθη επί σειρά ετών στο χώρο της και αξιοποίησε σημαντικό μέρος της συλλογής λατινικών κειμένων, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Διονυσίου Μπενέτου και του π. Σεβαστιανού Φρέρη.

Από το 2008 η Βιβλιοθήκη είναι ενταγμένη στο έργο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών και διαθέτει:

Το Αναγνωστήριο

Χώρος άνετος, ήσυχος και φωτεινός, όπου ο αναγνώστης μπορεί να μελετήσει.

Έχει άμεση πρόσβαση σε λεξικά διαφόρων γλωσσών (ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, λατινικά), καθώς και διάφορες εγκυκλοπαίδειες σε διάφορες γλώσσες και για διάφορες ειδικότητες. Συλλογή λεξικών (γύρω στα 500) διαφόρων γλωσσών (αρχαίων ανατολικών και άλλων) υπάρχει και στο βιβλιοστάσιο, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει, εφόσον τα ζητήσει στο βιβλιοθηκάριο.

Κεντρικό Βιβλιοστάσιο

Στο κεντρικό βιβλιοστάσιο ταξινομούνται τα βιβλία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Ο κατάλογος είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο, ενώ μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά περίπου 27.500 τόμοι. Η καταλογογράφηση συνεχίζεται.

Παλαιές Εκδόσεις

Οι εκδόσεις του 15ου, του 16ου, του 17ου, και του 18ου αιώνα έχουν συγκεντρωθεί και φυλάσσονται σε ξεχωριστή αίθουσα, στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 2.000 τόμοι.

Σύνδεση με Internet

Στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης διατίθεται ασύρματη σύνδεση στο Internet.

Ηλεκτρονικός Κατάλογος

Ο ηλεκτρονικός Κατάλογος διατίθεται σε δύο μορφές: για απλή και για σύνθετη αναζήτηση.


Μεταβείτε στην Βιβλιοθήκη: https://library.jesuits.gr/

Μεταβείτε στο Ιστορικό αρχείο: http://archives.jesuits.gr/


Translate »