Κοινωνική Δικαιοσύνη

rsz socialjustice

Οι Ιησουίτες, πιστεύουμε ότι η χριστιανική πίστη απαιτεί δέσμευση στη δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις δομές του κόσμου μας, οι οποίες διαιωνίζουν τη φτώχεια και την αδικία. Όπως είχε δηλώσει το Τάγμα κατά την 32η Γενική Συνέλευσή του, το 1975: «Η αποστολή του Τάγματος του Ιησού σήμερα είναι η υπηρεσία της πίστης, της οποίας απόλυτη απαίτηση είναι η προώθηση της δικαιοσύνης».

Αυτή η αποστολή παίρνει διάφορες μορφές, όπως τα έργα υπηρεσίας προς τον συνάνθρωπο, τα έργα δικαιοσύνης, διαλόγου και υπεράσπισης των ανθρώπων που αδικούνται, σε όλο τον κόσμο.

Το έργο κοινωνικής δικαιοσύνης των Ιησουιτών είναι περισσότερο γνωστό μέσω της  διεθνούς ΜΚΟ Jesuit Refugee Service . Όπως όλες οι διακονίες των Ιησουιτών, το προσφυγικό έργο είναι βαθιά ριζωμένο στην Ιγνατιανή πνευματικότητα , η οποία αναζητά και βρίσκει τον Θεό σε όλα τα πράγματα. Όσοι ακολουθούν αυτό το κάλεσμα, γίνονται μάρτυρες της πραγματικότητας ότι ο Θεός είναι παρών στην ανθρώπινη ιστορία, ακόμη και στα τραγικά συμβάντα της ανθρώπινης ζωής.

rsz jesuit-refugee-service-logo

Εκτός από άλλα προγράμματα, που συνδέονται με το Τάγμα και την αποστολή που έχει στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, τα πανεπιστήμια των Ιησουιτών, καθώς και τα σχολεία τους, ενσωματώνουν στην εκπαίδευση των σπουδαστών τους τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Διαβάστε επίσης...