Jesuits.gr

Τι είναι ένας Ιησουίτης;

Ένας Ιησουίτης είναι ένας απλός άνθρωπος με τα ελαττώματά του, όπως όλοι. Αλλά είναι και γεμάτος καλή θέληση και αποφασιστικότητα να πραγματοποιήσει το βασικό του χρέος, δηλαδή να κηρύξει το Ευαγγέλιο και να βοηθήσει τους συνανθρώπους του να βιώσουν την πίστη τους. Ως μέλος μιας αδελφότητας που ανήκει στην Καθολική Εκκλησία, ακολουθεί την παραδοσιακή, σταθερή πίστη και διδασκαλία της Εκκλησίας. Είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στα λόγια και στις κατευθύνσεις του πάπα Ρώμης, γιατί αυτός εκφράζει την Εκκλησία και έχει μια γενικότερη εικόνα των αναγκών της.

rsz jesuits simple

Ακολουθώντας το όραμα του ιδρυτή μας, αγίου Ιγνατίου ντε Λογιόλα, αναζητάμε και «βρίσκουμε τον Θεό σε όλα τα πράγματα». Απευθυνόμαστε σε έναν ποικιλόμορφο κόσμο, γιατί εκεί βρίσκεται ο Θεός. Εμβαθύνουμε την προσωπική μας πνευματική ζωή μέσα από την πλούσια παράδοση της Ιγνατιανής πνευματικότητας, την οποία ο ίδιος ο άγιος Ιγνάτιος κατέγραψε στο βιβλίο των «Πνευματικών Ασκήσεων». Παράλληλα, με τη διανοητική, την επιστημονική ή την επαγγελματική μας κατάρτιση, οι Ιησουίτες προσπαθούμε να βιώσουμε ολοκληρωτικά την αφοσίωσή μας στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού σε ενότητα με όλη την Εκκλησία και την ορατή κεφαλή αυτής, τον πάπα Ρώμης. Με αυτά τα εφόδια, θέλουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους να διακρίνουν την παρουσία του Θεού στη ζωή τους.

Κανένας τομέας της γνώσης, της σύγχρονης επιστήμης και τέχνης, της κοινωνικής δράσης δεν είναι αδιάφορος για το Τάγμα. Πολλοί Ιησουίτες δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή στην εκπαίδευση. Ανάμεσά τους αναδύονται θεολόγοι, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, ιστορικοί, κριτικοί τέχνης, ψυχολόγοι ή παιδαγωγοί, όπως επίσης κατηχητές, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι, ιεροκήρυκες, καλλιτέχνες… Στόχος της μακρόχρονης μόρφωσης και εξειδίκευσης του κάθε Ιησουίτη είναι η αξιοποίηση των ικανοτήτων του. Ο Ιησουίτης πρέπει να γίνει όσο το δυνατό πιο χρήσιμος στην αποστολή της Εκκλησίας και στο έργο της Κοινωνίας. Η αυθεντική πίστη στον Ιησού Χριστό θα τον οδηγήσει να εργαστεί για την προβολή της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας. Ο Ιησουίτης πρέπει να παραμείνει, στην ψυχή και στη σκέψη, ένας πεπεισμένος «πολίτης της Γης» κατά την έκφραση του μεγάλου παλαιοντολόγου πατρός Τεγιάρ ντε Σαρντέν. Έτσι μόνο θα μπορέσει να δώσει με αξιοπιστία τη μαρτυρία του Ευαγγελίου.

Όλοι οι Ιησουίτες δεν είναι ερευνητές, καθηγητές, διανοούμενοι ή άνθρωποι της βιβλιοθήκης. Δίπλα στους ειδικούς της βιοηθικής που διδάσκουν σε πανεπιστήμια, ή της αστροφυσικής που εργάζονται σε εργαστήρια, άλλοι συνάδελφοί τους καταγίνονται με τα προβλήματα των φτωχών, των προσφύγων, των φυλακισμένων, των τοξικομανών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οι ιησουίτες υπηρετούν εξίσου σε ενορίες, σε πνευματικά κέντρα, ως εφημέριοι σε φυλακές, σε νοσοκομεία και το στρατό. Όλες αυτές οι δραστηριότητες αποσκοπούν στη μαρτυρία της πίστης και στη διάδοση του Ευαγγελίου. Αντιλαμβάνεται επίσης κανείς την έκταση του διαλόγου που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε αυτήν την ποικιλομορφία.

Ο Ιησουίτης είναι, λοιπόν, ένας ιεραπόστολος, δηλαδή στέλνεται από τον ηγούμενό του να εργαστεί σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Αυτές οι περιοχές μπορεί να είναι εκεί όπου υπάρχουν διανοητικές ανάγκες (η παροχή εκπαίδευσης σε σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια), φυσικές ανάγκες (ανάμεσα σε μειονεκτούντες και φτωχούς), ή πνευματικές ανάγκες (με την παροχή πνευματικής βοήθειας:

rsz jes missions

«Να βοηθήσουμε τις ψυχές» έλεγε ο άγιος Ιγνάτιος). Η αποστολή μας είναι η διάδοση του Ευαγγελίου (ευαγγελισμός) και η διακονία μας στην εκπαίδευση και την κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα στους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους (αποστολικό έργο).

Σε όλες μας τις δράσεις προσπαθούμε να υπηρετήσουμε τη «Μεγαλύτερη δόξα του Θεού. Σε όλες τις περιστάσεις προσπαθούμε να διακρίνουμε το δρόμο που θα υπηρετήσει τον Θεό και όσους βρίσκονται σε ανάγκη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό το πραγματοποιούμε σε συνεργασία με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες αξίες μ’ εμάς, λαϊκούς και μη. Μαζί οικοδομούμε το σώμα του Χριστού. Όπου διατηρούμε εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε «άνδρες και γυναίκες στην υπηρεσία του ανθρώπου». Στην ποιμαντική διακονία μας, ενδιαφερόμαστε για ολόκληρο τον άνθρωπο: σώμα, πνεύμα και ψυχή.

Με πιστότητα στο Καταστατικό του και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, το Τάγμα προσπαθεί και σήμερα να κάνει γνωστή την σωτηρία του Χριστού στους ανθρώπους.

Translate »