Jesuits.gr

11 Συμβουλές για τις σχέσεις μας

ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ

Ένα βλέμμα εκτίμησης έχει τεράστια σημασία. Το να μην το προσφέρεις, είναι βλαβερό. Πόσα πράγματα κάνουν οι σύζυγοι και τα παιδιά προκειμένου να τους προσέξουν! Πολύς πόνος και πολλά προβλήματα συμβαίνουν όταν σταματάμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον. Η αγάπη ανοίγει τα μάτια μας και μας δίνει την δυνατότητα να δούμε, πέρα από οτιδήποτε άλλο, τη μεγάλη αξία που έχει ο άνθρωπος.

ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σκέπτομαι την ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι προχωρούν από μία αισθηματική σχέση σε μια άλλη. Πιστεύουν, όπως συμβαίνει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η αγάπη μπορεί να συνδεθεί ή να αποσυνδεθεί με το σκεπτικό του καταναλωτή, και ότι η σχέση μπορεί να ‘μπλοκαριστεί’. Αντιμετωπίζουμε τις αισθηματικές σχέσεις με τον τρόπο που φερόμαστε σε υλικά αντικείμενα και στο περιβάλλον: όλα είναι για πέταμα μετά τη χρήση τους. Όλοι χρησιμοποιούν και πετούν, εκμεταλλεύονται και στίβουν μέχρι τελευταίας ρανίδος. Έπειτα, τα πετούν στον κάλαθο των αχρήστων. Ο ναρκισσισμός κάνει τους ανθρώπους ανίκανους να δουν πέρα από τον εαυτό τους, πέρα από τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Και έτσι, αργά ή γρήγορα, όσοι χρησιμοποιούν τους άλλους τελικά χρησιμοποιούνται και οι ίδιοι από άλλους, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και απορρίπτονται από την ίδια ακριβώς νοοτροπία.

Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Στην οικογένεια, τρεις λέξεις πρέπει να χρησιμοποιούνται. Το επαναλαμβάνω διαρκώς! Τρεις λέξεις: «Παρακαλώ», «Ευχαριστώ», «Συγγνώμη». Τρεις ουσιώδεις λέξεις. Ας μην είμαστε τσιγκούνηδες στη χρήση αυτών των λέξεων, αλλά ας τις επαναλαμβάνουμε καθημερινά. Διότι κάποιες σιωπές είναι καταπιεστικές, ακόμη και μέσα στην οικογένεια, μεταξύ συζύγων, γονέων και παιδιών, μεταξύ αδελφιών. Οι σωστές λέξεις, όταν λέγονται στη σωστή στιγμή, καθημερινά προστατεύουν και θρέφουν την αγάπη.

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ: ΠΑΙΡΝΕΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΗΣ.

Δεν είναι χρήσιμο το να ονειρευόμαστε μια ειδυλλιακή και τέλεια αγάπη που δεν χρειάζεται κανένα ερέθισμα για να μεγαλώσει. Μια αιθέρια άποψη της επίγειας αγάπης, ξεχνά ότι τα καλύτερα έρχονται, κι ότι το καλό κρασί ωριμάζει με τον χρόνο. Όπως το καλό κρασί αρχίζει να ανασαίνει με τον καιρό, έτσι και η καθημερινή εμπειρία της πιστότητας δίνει στον έγγαμο βίο πλούτο και ‘σώμα’. Η πιστότητα αφορά την υπομονή και την προσδοκία.

Η ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΕΧΝΗΣ

Αφιερώστε χρόνο, ποιοτικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είστε έτοιμοι να ακούτε υπομονετικά και προσεκτικά όλα όσα το άλλο άτομο θέλει να πει. Απαιτεί την αυτοπειθαρχία του να μην αντιμιλάς μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Αντί να προσφέρετε μια γνώμη ή μια συμβουλή, χρειάζεται να είστε βέβαιοι ότι έχετε ακούσει όλα όσα το άλλο άτομο έχει να πει. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να καλλιεργείτε μια εσωτερική σιωπή που καθιστά δυνατή την ακρόαση του άλλου χωρίς να αποσπάται η προσοχή από σκέψεις και συναισθήματα. Μη βιάζεστε, παραμερίστε όλες τις προσωπικές ανάγκες και ανησυχίες σας, και δημιουργήστε χώρο. Συχνά, ο άλλος σύζυγος δεν χρειάζεται κάποια λύση στα προβλήματά του, αλλά απλώς να τον ακούσετε, να αισθάνεται ότι κάποιος αναγνωρίζει τον πόνο του, την απογοήτευσή του, τον φόβο του, τον θυμό του, τις ελπίδες και τα όνειρά του.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ

Να είστε ανοιχτόμυαλοι. Μην τελματώνετε μέσα στις περιορισμένες ιδέες και γνώμες σας, αλλά να είστε έτοιμοι να τις αλλάξετε ή να τις επεκτείνετε. Ο συνδυασμός δύο διαφορετικών τρόπων σκέψης μπορεί να οδηγήσει σε μια σύνθεση που εμπλουτίζει και τους δύο.

ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΛΕΜΕ

Η ικανότητα να λέμε αυτό που σκεπτόμαστε χωρίς να προσβάλλουμε το άλλο άτομο είναι σημαντική. Οι λέξεις πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένες ώστε να μην προσβάλλουν, ιδιαίτερα όταν συζητώνται δύσκολα θέματα. Προσπαθώντας να εξηγήσουμε την θέση μας, δεν πρέπει ποτέ να ξεθυμαίνουμε τον θυμό μας και να προκαλούμε πόνο, να γελοιοποιούμε, να κατηγορούμε και να προσβάλλουμε τους άλλους. Πολλές διαφωνίες ανάμεσα στα ζευγάρια αφορούν ασήμαντα πράγματα. Κυρίως αφορούν ασήμαντα πράγματα. Αυτό που αλλάζει την διάθεση, ωστόσο, είναι ο τρόπος που τα πράγματα διατυπώνονται ή η στάση με την οποία λέγονται.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΧΑΝΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΗΘΙΝΗ

Στην πορεία κάθε γάμου, η φυσική εμφάνιση των συζύγων αλλάζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αγάπη και η έλξη χρειάζεται κι αυτές να ξεθωριάσουν. Αγαπάμε το άλλο άτομο γι’ αυτό που είναι, όχι απλώς για το σώμα του. Παρόλο που το σώμα γερνά, και πάλι εκφράζει εκείνη την προσωπική ταυτότητα που κέρδισε την καρδιά μας παλιότερα. Ακόμη κι αν οι άλλοι δεν μπορούν να δουν την ομορφιά εκείνης της ταυτότητας, οι σύζυγοι εξακολουθούν να την βλέπουμε με τα μάτια της αγάπης και έτσι η αγάπη τους δεν μειώνεται.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙΤΕ, ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙΤΕ, ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙΤΕ

Καθώς η αγάπη ωριμάζει, μαθαίνει επίσης να «διαπραγματεύεται». Χωρίς να έχει σχέση με κανέναν εγωισμό ή υπολογισμό, μια τέτοια διαπραγμάτευση είναι μια άσκηση αμοιβαίας αγάπης, ένα παιχνίδι δοσοληψίας, για το καλό της οικογένειας. Σε κάθε νέο στάδιο του έγγαμου βίου, υπάρχει η ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών, ώστε να μην υπάρχουν νικητές και χαμένοι, αλλά μάλλον δύο νικητές. Στο σπίτι, οι αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται μονόπλευρα, αφού κάθε σύζυγος μοιράζεται την ευθύνη για την οικογένεια. Ωστόσο, κάθε σπίτι είναι μοναδικό και κάθε γάμος θα βρει μια συμφωνία που να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ

Όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση, πρώτα τείνουμε να αντιδρούμε αμυντικά, αφού νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο, ή ότι φταίμε, κι αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα. Καταφεύγουμε στην άρνηση του προβλήματος, στην απόκρυψή του ή στη μείωση της σημασίας του, και ελπίζουμε ότι θα εξαφανιστεί. Αλλά αυτό δεν βοηθά. Μόνο κάνει τα πράγματα χειρότερα, σπαταλά ενέργεια και καθυστερεί τη λύση.

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Πολλοί άνθρωποι βγαίνουν από την παιδική ηλικία χωρίς να έχουν ποτέ νιώσει ανιδιοτελή αγάπη. Αυτό επηρεάζει την ικανότητά τους να εμπιστεύονται τους άλλους και να είναι ανοιχτοί μαζί τους. Μια κακή σχέση με τους γονείς και τα αδέλφια, εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να ξαναεμφανιστεί και να βλάψει το γάμο. Τα άλυτα προβλήματα χρειάζεται να αντιμετωπίζονται και πρέπει να γίνεται μια διαδικασία απελευθέρωσης. Όταν εμφανίζονται προβλήματα σ’ έναν γάμο, προτού ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι κάθε σύζυγος έχει αντιμετωπίσει την προσωπική ιστορία του.

-Πάπας Φραγκίσκος (από την Αποστολική Παραίνεσή του “Amoris Laetitia”.
Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Κουτελάκη)

Translate »