Jesuits.gr

7 συμβουλές για μια καλή επικοινωνία, σύμφωνα με τον άγιο Ιγνάτιο Λογιόλα

Ο άγιος Ιγνάτιος σκέφτηκε πώς πρέπει να διαχειριστεί κανείς τον εαυτό του μπροστά σε σοβαρές διαφορές γνώμης. Μέρος της απάντησής του ήταν ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούσε τις επικοινωνιακές δεξιότητές του. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σοφία του αγίου Ιγνατίου στη δική μας ζωή;

1. ΝΑ ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ

Ο άγιος Ιγνάτιος συμβούλευε: «Προϋπόθεση είναι ότι κάθε καλός χριστιανός πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να στηρίξει την άποψη του πλησίον παρά να την καταδικάσει. Και αν δεν μπορεί να την στηρίξει, ας ερευνήσει πώς την καταλαβαίνει. Και αν αυτός δεν την καταλαβαίνει σωστά, ας τον διορθώσει με αγάπη. Και αν αυτό δεν αρκεί, ας αναζητήσει όλα τα κατάλληλα μέσα ώστε ο πλησίον καταλαβαίνοντάς την σωστά, να σωθεί» (Πνευματικές Ασκήσεις #22). Έδινε, δηλαδή, στους ανθρώπους ένα περιθώριο αμφιβολίας.

2. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΓΑΠΗ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΓΙΑ ΦΟΒΟ»

Ο άγιος Ιγνάτιος συμβούλευε του ς αδελφούς του να χρησιμοποιούν «όση αγάπη, μετριοφροσύνη και ευσπλαχνία ήταν δυνατό». Με τον τρόπο αυτό, οι νέοι ιησουίτες θα μπορούσαν να ευημερήσουν σε υποστηρικτικά, ενθαρρυντικά και θετικά περιβάλλοντα.

3. ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑΠΕΙΝΟΙ

Ο άγιος Ιγνάτιος προτιμούσε μια ταπεινή προσέγγιση με πρότυπο τον Ιησού, που ταπείνωσε τον εαυτό του μέχρι θανάτου. Ο Ιγνάτιος ενθάρρυνε συνομιλίες από καρδιάς και την κατανόηση του άλλου, προκειμένου και οι δύο να φτάσουν σε κάποιο κοινό σημείο συνεννόησης.

4. ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ

Ο Ιγνάτιος έβλεπε τον Θεό σε όλα τα πράγματα και σε όλους τους ανθρώπους (Π.Α. #235). Υπενθύμιζε στους ακολούθους του ότι όλοι οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού, και ότι ο Θεός κατοικεί στον καθέναν μας. Έτσι, ο αμοιβαίος σεβασμός είναι ένα μη διαπραγματεύσιμο στοιχείο της επικοινωνίας.

5. ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΙ ΑΚΡΟΑΤΕΣ

Ο Ιγνάτιος έλεγε ότι «πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να ακούμε όλους, και να μη βιαζόμαστε να μιλήσουμε. Τα αυτιά μας πρέπει να είναι ορθάνοιχτα στον πλησίον μας, μέχρι να πει ό,τι έχει στο μυαλό του». Σήμερα ακούμε πολύ συχνά κάτι που αντηχεί αυτή τη συμβουλή του αγίου Ιγνατίου: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα επικοινωνίας σήμερα είναι ότι δεν ακούμε για να καταλάβουμε. Ακούμε για ν’ απαντήσουμε».

6. ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΕΥΓΕΝΙΚΑ

Ο άγιος Ιγνάτιος συμβούλευε ότι, εάν πρόκειται να διορθώσουμε κάποιον άλλον άνθρωπο, πρέπει να το κάνουμε «χωρίς σκληρά λόγια ή περιφρόνηση για τα λάθη των ανθρώπων».

7. ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΣΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

Ο άγιος Ιγνάτιος ζητούσε τη βοήθεια του Θεού σε όλες τις προσπάθειές του. Ήξερε ότι όσα σχέδια κι αν είχε κάνει, αν δεν διατηρούσε στο επίκεντρο της ζωής του τον Χριστό, αυτά τα σχέδιά του θα έμεναν άκαρπα. Ο Ιγνάτιος ήξερε πολύ καλά ότι ο Θεός μπορεί να εκπληρώσει σε μια στιγμή πολύ περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσε ο ίδιος να εκπληρώσει, σχεδιάζοντας μια ολόκληρη ζωή.

Σήμερα, οι αδελφοί του αγίου Ιγνατίου, όπως ο πάπας Φραγκίσκος, συνεχίζουν την ιγνατιανή κληρονομιά της θετικής επικοινωνίας.
Ο πάπας Φραγκίσκος μας υπενθυμίζει ότι οι χριστιανοί καλούνται να είναι «άνθρωποι που, με τον τρόπο που καλοδέχονται, χαμογελούν και αγαπούν, προτείνουν την ελπίδα. Ιδιαίτερα με τον τρόπο που αγαπούν. Διότι η δύναμη της ανάστασης κάνει τους χριστιανούς ικανούς ν’ αγαπάνε, όταν η αγάπη έχει χάσει τους λόγους της ύπαρξής της. Έτσι, ο αληθινός χριστιανός είναι κάποιος που δεν παραπονιέται ούτε θυμώνει, αλλά που είναι πεπεισμένος, δια της δύναμης της ανάστασης, ότι κανένα κακό δεν είναι ατελείωτο, καμία νύχτα δεν είναι ατέρμονη, κανένας άνθρωπος δεν είναι οριστικά λανθασμένος, κανένα μίσος δεν είναι ανίκητο από την αγάπη».
Ο ιγνατιανός τρόπος επικοινωνίας είναι ριζωμένος σ’ αυτή την ελπίδα, για την οποία μιλάει ο πάπας Φραγκίσκος. Ας είμαστε πρεσβευτές της ελπίδας σ’ αυτόν τον κατακερματισμένο κόσμο.

 

Translate »