Jesuits.gr

Τεύχος 1068

Σήμερα, ως άνθρωποι και ως κοινωνία, αντιμετωπίζουμε καθημερινά πλέον νέα θέματα σχετικά με την ιατρική πρακτική, όπως η έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα, η τεχνητή γονιμοποίηση και γενικότερα η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ή ακόμη η προγεννητική διάγνωση και άλλα.

Τίθενται ερωτήματα μεγάλα, στα οποία διακυβεύεται η αντίληψη που έχουμε για τον άνθρωπο, την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνία. Θέματα εντελώς καινόυργια, συχνά περίπλοκα, τα οποία επηρεάζουν το μέλλον, δηλαδή βαραίνουν στους προσανατολισμούς και στις κατευθύνσεις που παίρνει ο άνθρωπος, η οικογένεια, η κοινωνία.

Αυτά δεν αφορούν μόνο τους γιατρούς, τους νομικούς, τους πολιτικούς που ψηφίζουν νόμους, τα ιατρικά κέντρα, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιατρικής ή των φαρμάκων. Αλλά μας αφορούν όλους, γιατί από τις απαντήσεις και τη στάση που λαμβάνουμε απέναντι στις νέες δυνατότητες της Βιολογίας και της Ιατρικής, εξαρτάται η μορφή που παίρνει ο πολιτισμός μέσα στον οποίο ζούμε. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει ένας κοινωνικός διάλογος και μια ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, μια ενημέρωση στα νέα αυτά προβλήματα.

Σε αυτό το σκοπό συμβάλλει και το παρόν τεύχος του περιοδικούς μας. Θέλουμε να φωτίσουμε το θέμα της βιοηθικής, γιατί ορισμένες πτυχές του αφορούν πλέον κάθε οικογένεια και κάθε γέννηση. Παρουσιάζουμε διαφορετικές απόψεις και οπτικές γνωνίες, εξηγούμε επίσης και τις θέσεις στις οποίες οδηγεί η χριστιανική πίστη.

Για τη χριστιανική πίστη το ερώτημα τι είναι ο άνθρωπος και ποιος ο προορισμός του, φωτίζεται από το τέλος, δηλαδή από την Ανάσταση, στην οποία αυτός κλήθηκε από το Χριστό. Ανάσταση δεν είναι μόνο η ζωή μετά θάνατον, αλλά η συμμετοχή στη ζωή του Θεού, η εξύψωση του ανθρώπου μέχρι την κοινωνία, την ενότητα με το Θεό και τη συμμετοχή στη δική Του πληρότητα ζωής. Αυτή η αντίληψη φωτίζει τους χριστιανούς στο πώς βλέπουν τον κάθε άνθρωπο, υγιή ή άρρωστο, μικρό ή μεγάλο, σχετικοποιώντας τις διαφορές στο σύντομο διάστημα της επίγειας ζωής.

Translate »