Jesuits.gr

Τήνος

Ιστορία Μονής Τήνου

rsz ruinsΗ Μονή της Τήνου ιδρύθηκε το 1663, στο μεσαιωνικό κάστρο του νησιού.

Το 1715 το νησί καταλήφθηκε από Οθωμανούς και το κάστρο ισοπεδώθηκε. Τότε, και οι μοναχοί, όπως όλοι οι κάτοικοι του κάστρου, εγκαταστάθηκαν έξω από τα παλαιά τείχη, όπου σχημάτισαν νέο οικισμό «Έξω από το Μπούργκο», δηλαδή στο Εξώμβουργο, όπως είναι γνωστό.  Παρέμειναν εκεί ως το 1835, χρονολογία κατά την οποία αποφασίστηκε η μετεγκατάστασή τους στην τοποθεσία Λουτρά, στην καρδιά του νησιού.

Λουτρά Τήνου

rsz st iosif1 jpgΣτα Λουτρά βρίσκεται και ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ιωσήφ, ο οποίος κτίστηκε περί το 1860, αρχιτεκτονικό μνημείο του 19ου αιώνα.

Στο ναό του Αγίου Ιωσήφ, οι Ιησουίτες, για περισσότερο από 150 χρόνια, ασχολήθηκαν με τη διαπαιδαγώγηση των νέων,  την κατήχηση των παιδιών, αλλά και με διάφορες άλλες ποιμαντικές εργασίες, επισκεπτόμενοι τους πιστούς στα γύρω καθολικά χωριά.

rsz 1photo 5

rsz mouseiotinouΚατά τους θερινούς μήνες, λειτούργησε στα Λουτρά και ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, το οποίο δημιούργησαν οι πατέρες Ιησουίτες.

 

 

Εξώμβουργο

rsz 10tinosΑφότου ερημώθηκε η περιοχή «Έξω από το Μπόργκο», δηλαδή το γνωστό σήμερα Εξώμβουργο, στην Τήνο, εγκατέλειψαν με τη σειρά τους και οι Ιησουίτες την περιοχή, για να μετεγκατασταθούν στο χωριό Λουτρά, ώστε να διευκολυνθούν οι ίδιοι στην ποιμαντική αποστολή τους.

Για κάποιες δεκαετίες, ο ναός που είχαν οικοδομήσει οι Ιησουίτες περί το 1720 στο Εξώμβουργο, και που ήταν αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη, παρέμεινε εγκαταλειμμένος.

Το Τάγμα Ιησουιτών έχει, μέσα στην πνευματική αποστολή του, μια ειδικότερη αποστολή: την διάδοση της ευλάβειας στην Ιερά Καρδία του Ιησού. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, λοιπόν, ο ναός επισκευάζεται και μετονομάζεται σε ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού.

Οι πόλεμοι -Βαλκανικοί, Α΄ Παγκόσμιος, Μικρασιατική καταστροφή- που ταλάνισαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αλλά και όλο το διάστημα του μεσοπολέμου, άφησαν και πάλι το ναό ερειπωμένο.

rsz exombourgo

Ο νέος ιησουίτης ιερομόναχος, πατήρ Δομήνικος Βουτσίνος, που έφθασε στην Τήνο στα τέλη του 1940, βρήκε το ναό σε πλήρη εγκατάλειψη.
Καθώς, όμως, οι πιστοί εξακολουθούσαν να επισκέπτονται το ναό, ο π. Βουτσίνος τους προέτρεψε να τον φροντίσουν.

Έτσι, τον Ιούλιο του 1951, σε επίσημη πανελλαδική τελετή, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του πλήρως επισκευασμένου ναού της Ιεράς Καρδίας του Ιησού.

rsz mnimeioΣτο μέσον του προαύλιου χώρου, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Χριστού, το Μνημείο που υψώθηκε καταγράφει όλους τους Έλληνες καθολικούς χριστιανούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών από το 1912 έως το 1950. Από τότε, ο χώρος θεωρείται σημείο προσκυνήματος, στο οποίο προσέρχονται πιστοί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα, ιδιαίτερα, που είναι για τους καθολικούς η καθιερωμένη ημέρα ευλάβειας προς την Ιερά Καρδία του Χριστού, οι πιστοί προσέρχονται στο ναό, ενώ τη δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου, τελείται και το μεγάλο πανηγύρι του ναού.

Translate »