Jesuits.gr

Αποστολή και Στόχοι

Παιδεία Περιβάλλον Κοινωνική Δικαιοσύνη

AMDG

Αποστολή μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι να πηγαίνουμε οπουδήποτε στον κόσμο, όπου υπάρχει ελπίδα, «για τη μεγαλύτερη δόξα του Κυρίου».

Για πάνω από 450 χρόνια, οι ιερείς και μοναχοί Ιησουίτες βιώνουν μια εκπληκτική αποστολή: υπηρετούν την Εκκλησία με νέους και απροσδόκητους τρόπους. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τόπο και απασχόληση, όποτε αυτό μας ζητηθεί. Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βιώσουν μια προσωπική σχέση με τον Ιησού Χριστό μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της δικής τους καθημερινότητας.

Σήμερα, η ευρύτερη κοινότητα Ιησουιτών περιλαμβάνει τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες, οι οποίοι συμμερίζονται αυτό το όραμα που έχουμε, να υπηρετούμε, δηλαδή, την πίστη και τη δικαιοσύνη, τις οποίες επιτάσσει η πίστη μας. Ιησουίτες και λαϊκοί, υποβάλλουμε τον εαυτό μας στην παρουσία του Θεού, του Δημιουργού όλων των ανθρώπων, και θέτουμε στον εαυτό μας τα τρία ερωτήματα, τα οποία ο άγιος Ιγνάτιος Λογιόλα συνέστησε στους πρώτους συντρόφους του:

Τι έχω κάνει για τον Χριστό;

Τι κάνω τώρα για τον Χριστό;

Τι πρόκειται να κάνω για τον Χριστό;

Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε, μέσα από τις διακονίες που αναλαμβάνουμε,  την ελπίδα, σε μέρη όπου αυτή δείχνει να μην υπάρχει.

Πρωτίστως, το Τάγμα σε όλο τον κόσμο επιτελεί έργο πνευματικής διακονίας, που περιλαμβάνει την Αποστολή της Προσευχής, δηλαδή ουσιαστικά μια παγκόσμια ομάδα προσευχής, και τις Κοινότητες Χριστιανικής Ζωής, οι οποίες είναι ομάδες λαϊκών, βασισμένες στην κοινή πίστη τους στον Χριστό, σε διάφορες χώρες.

Η ελπίδα βρίσκεται σε μυριάδες έργα δικαιοσύνης, ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Η φροντίδα για την παιδεία είναι επίσης ένα από τα έργα του Τάγματος σε πολλές χώρες. Τέλος, μια λιγότερο τυπική διακονία των Ιησουιτών, είναι το Αστεροσκοπείο του Βατικανού, ένας από τους παλαιότερους επιστημονικούς, ερευνητικούς θεσμούς στον κόσμο.

Παιδεία

rsz jesuit education diagram

Ανάμεσα στις σοβαρές ευθύνες που έχει αναθέσει η Καθολική Εκκλησία στο Τάγμα Ιησουιτών, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παιδεία και η εκπαίδευση μελλοντικών ταγών της Εκκλησίας.

Οι Ιησουίτες επιτελούν αυτό το καθήκον τους μέσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, που περιλαμβάνουν: το Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο, το Ποντιφικό Βιβλικό Ινστιτούτο και τα Ποντιφικά Ανατολικά Ινστιτούτα. Τα τρία αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα συγκεντρώνουν  πάνω από 3.500 φοιτητές από 120 χώρες και των έξι ηπείρων. Οι φοιτητές αυτοί ετοιμάζονται να υπηρετήσουν στον κόσμο ως ιερείς, μοναχές, μοναχοί , καθώς και λαϊκοί ηγέτες.

Περιβάλλον

Οι Ιησουίτες και οι συνεργάτες τους σε ολόκληρο τον κόσμο, οφείλουν να κατανοήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά στην αναζήτηση λύσεων και προτάσεων, που αφορούν τον τομέα της οικολογίας. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, δημιουργήθηκε και  η onlineπλατφόρμα επικοινωνίας Ecojesuit, όπου αναλύονται και αντιμετωπίζονται ζητήματα οικολογίας και κοινωνικής αναζήτησης, και είναι ανοιχτή σε όποιον συμμερίζεται το ίδιο όραμα και τη δράση των Ιησουιτών σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την οικολογία.

Κοινωνική Δικαιοσύνη

Οι Ιησουίτες, πιστεύουμε ότι η χριστιανική πίστη απαιτεί δέσμευση στη δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις δομές του κόσμου μας, οι οποίες διαιωνίζουν τη φτώχεια και την αδικία.

rsz socialjustice

Όπως είχε δηλώσει το Τάγμα κατά την 32η Γενική Συνέλευσή του, το 1975: «Η αποστολή του Τάγματος του Ιησού σήμερα είναι η υπηρεσία της πίστης, της οποίας απόλυτη απαίτηση είναι η προώθηση της δικαιοσύνης».Αυτή η αποστολή παίρνει διάφορες μορφές, όπως τα έργα υπηρεσίας προς τον συνάνθρωπο, τα έργα δικαιοσύνης, διαλόγου και υπεράσπισης των ανθρώπων που αδικούνται, σε όλο τον κόσμο.

rsz jesuit-refugee-service-logo

Το έργο κοινωνικής δικαιοσύνης των Ιησουιτών είναι περισσότερο γνωστό μέσω της  διεθνούς ΜΚΟ Jesuit Refugee Service .

Όπως όλες οι διακονίες των Ιησουιτών, το προσφυγικό έργο είναι βαθιά ριζωμένο στην Ιγνατιανή πνευματικότητα, η οποία αναζητά και βρίσκει τον Θεό σε όλα τα πράγματα. Όσοι ακολουθούν αυτό το κάλεσμα, γίνονται μάρτυρες της πραγματικότητας ότι ο Θεός είναι παρών στην ανθρώπινη ιστορία, ακόμη και στα τραγικά συμβάντα της ανθρώπινης ζωής.

Εκτός από άλλα προγράμματα, που συνδέονται με το Τάγμα και την αποστολή που έχει στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, τα πανεπιστήμια των Ιησουιτών, καθώς και τα σχολεία τους, ενσωματώνουν στην εκπαίδευση των σπουδαστών τους τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Translate »